DRIVE BY WIRE NEDİR

 İçindekiler

1-Drive By Wire Nedir 

1.1 Drive by Wire teknolojisinin avantajları ve Dezavantajları 

2-Drive By Wire Teknolojisi Ne işe Yarar 

3-Drive-by-wire Nasıl Çalışır 

4-Araçların Kullandıkları Drive by Wire sistemleri 

4.1 Throttle By Wire

 4.2 Brake-by-Wire 

4.3 Steer By Wire 

4.4 Shift By Wire

 4.5 Park By Wire 

DRIVE BY WIRE NEDİR

 • Drive by wire teknolojisi, bir aracın vites, direksiyon, frenleme, hızlanma gibi kısımlardaki kontrol sistemlerini elektronik bir sistemle yönetmeyi amaçlar. X-by-Wire olarak da bilinir. kısaca ‘DbW’ , X-by-Wire olarak da bilinir. Ağırlıklı olarak otomobillerde kullanılan yarı otomatik, bilgisayar kontrollü bir teknolojidir. Motosikletlerde kullanılan Ride by wire teknolojisine oldukça benzer . • Mercedes-Benz , BMW , Land Rover, GM, Toyota, Volkswagen ve Nissan gibi birçok otomobil üreticisi araçlarında ‘X by Wire’ sistemlerini uygulamıştır. Ancak bu teknoloji henüz geliştirme aşamasında. Ve bu nedenle, titiz test ve doğrulama gerektirir. Ancak, otomobilin geleceği, daha iyi yakıt verimliliği ve kontrol emisyonları için büyük ölçüde bu teknolojiye dayanacaktır. 

DRIVE BY WIRE TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Avantajları

 Ağırlığı azaltır. Operasyonel doğruluğu artırır. Mekanik bağlantılardan kaynaklanan kayıpları ortadan kaldırır. Daha uzun servis aralıkları, yani rutin bakım ve diğer ayarlamalar için yapılan ziyaretlerde azalma. Bakım gerektirmeyen çalışma. Daha iyi doğruluk. Ve dolayısıyla, daha iyi yakıt verimliliği ve daha düşük emisyonlarla sonuçlanır

Dezavantajları

• Kablolu tahrik sisteminin tasarımı ve üretimi maliyetlidir. • Yazılım hatası bu sistemlerin arızalanmasına neden olabilir. • Gerekli verilerin hesaplanmasındaki hata bir kazaya neden olabilir. • Aracın kontrolünü tehlikeye atabilecek bilgisayar korsanlığına yatkın.

DRIVE BY WIRE TEKNOLOJİSİ NE İŞE YARAR

DbW, bir motorlu aracın hızlanma, taşıma, frenleme, direksiyon ve diğer işlevleri gibi araç sistemlerini kontrol eder. Bunu herhangi bir fiziksel/mekanik bağlantı olmadan yapar. Geleneksel bir araç, duruma göre mekanik, hidrolik veya pnömatik bileşenler kullanarak bu işlevleri yerine getirir. Bu bileşenler aşınmaya eğilimlidir. Bu nedenle, performansları ve verimlilikleri dönem boyunca kötüleşir. Ve böylece verimsiz hale gelirler. • Bu teknoloji sayesinde, aracın gaz, fren ve vites gibi mekanik sistemleri elektronik olarak kontrol edilebilir. Örneğin, sürücü gaz pedalına bastığında, bu hareket bir elektronik sinyal olarak algılanır ve aracın motoruna gönderilir. Bu teknoloji sayesinde, aracın performansı daha hassas bir şekilde kontrol edilebilir ve aracın tepki süresi daha hızlı hale gelebilir. Ayrıca, drive by wire teknolojisi sayesinde, aracın sürüş deneyimi daha konforlu hale gelebilir, çünkü sürücünün el ve ayak hareketleri azaltılmış olur.

DRIVE-BY-WIRE NASIL ÇALIŞIR

 • Drive by wire teknolojisi, araç sistemlerini kontrol etmek için esas olarak sensörler ve/veya aktüatörler gibi elektrikli/elektronik bileşenleri kullanır . Bu teknoloji, tahrik kayışları, tahrik milleri, pompalar, vakum yükselticiler ve ana silindirler gibi geleneksel bileşenleri kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır. 

THROTTLE BY WIRE

 


Elektronik gaz kelebeği kontrolü, mekanik bir bağlantı yerine bir motorun gaz kelebeğini kontrol etmek için elektronik bir sistemin kullanılması anlamına gelir. Bu tip bir araçta, sürücünün gaz pedalına yaptığı giriş, daha sonra motordaki gaz kelebeği valfinin açılmasını kontrol eden bir bilgisayara gönderilir. Bu, motorun daha hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlar ve hız sabitleyici ve çekiş kontrolü gibi özelliklerin uygulanmasını da sağlayabilir

BRAKE-BY-WIRE

Elektronik fren kontrolü, bir aracın frenlerini kontrol etmek için mekanik bir bağlantı yerine elektronik bir sistemin kullanılması anlamına gelir. Wire-by-wire olan bir araçta, sürücünün fren pedalına yaptığı giriş, daha sonra frenlerin uygulanmasını kontrol eden bir bilgisayara gönderilir. Bu, daha hassas frenlemeye izin verebilir ve ayrıca kilitlenmeyi önleyici frenler (ABS) ve elektronik stabilite kontrolü gibi özelliklerin uygulanmasını sağlayabilir.

  


STEER BY WIRE 

• Elektronik direksiyon kontrolü, bir aracın direksiyonunu kontrol etmek için mekanik bir bağlantı yerine elektronik bir sistemin kullanılması anlamına gelir. Wire-by-wire olan bir araçta, sürücünün direksiyon simidindeki girişi bir bilgisayara gönderilir ve bilgisayar daha sonra tekerleklerin hareketini kontrol eder. Bu, daha hassas yönlendirmeye izin verebilir ve ayrıca şeritte kalma yardımı ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi özelliklerin uygulanmasını sağlayabilir. Tel ile yönlendirme sistemleri, üretim araçlarında hala nispeten nadirdir, ancak prototip araçlarda gösterilmiştir ve gelecekte potansiyel kullanım için geliştirilmektedir.  

SHIFT BY WIRE
 • Elektronik vites kontrolü, bir araçta vites geçişlerini kontrol etmek için mekanik bir bağlantı yerine elektronik bir sistemin kullanılması anlamına gelir. Shift-by-wire olan bir araçta, sürücünün vites kolu üzerindeki girişi bir bilgisayara gönderilir ve bilgisayar daha sonra viteslerin hareketini kontrol eder. Bu, daha hassas vites geçişlerine izin verebilir ve otomatik vites değiştirme ve devir eşleştirme gibi özelliklerin uygulanmasını da sağlayabilir. Otomatik şanzımanlı modern araçlarda yaygın olarak kullanılan Shift-by-wire sistemleri, manuel şanzımanlı araçlarda da kullanılmak üzere geliştirilmektedir. 
 
PARK BY WIRE
 • Park-by-wire veya elektronik park kontrolü, mekanik bir bağlantıdan ziyade bir aracın “park” konumuna giriş ve çıkış hareketini kontrol etmek için elektronik bir sistemin kullanılması anlamına gelir. Park-by-wire olan bir araçta, sürücünün vites kolundaki girişi veya ayrı bir kumanda bir bilgisayara gönderilir ve daha sonra aracı yerinde tutmak için viteslerin hareketini veya park freninin uygulanmasını kontrol eder. Bu, park ederken aracın daha hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlayabilir ve kendi kendine park etme gibi özelliklerin uygulanmasını da sağlayabilir. Park-by-wire sistemleri, modern araçlarda, özellikle otomatik şanzımanlı araçlarda daha yaygın hale geliyor.  


SONUÇ • Bu alt sistemler , sensörleri ve bunlarla ilişkili aktüatörleri kontrol etmek için özel bir ECU’ya sahiptir. İlgili sistemler herhangi bir mekanik bağlantı olmadan çalışır. Sonuç olarak, bu teknoloji popüler hale geliyor. Böylece lüks segmentte ya da üst düzey araç modellerinde kendine yer buluyor








 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyanın ilk 4. Nesil ısı pompası tanıtıldı!

Bağlantı Elemanları Serisi: 1-SOMUN

ERROR TYPES