YAYGIN ELEKTRİKLİ ARAÇ MODELLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Son yıllarda, ticari model çeşitleri ve satış sayıları gittikçe artan saf ve hibrit EA’ları iki ana grupta toplayabiliriz. Birinci grup asenkron motor tabanlı üretim yapan şirketlerdir. Bu gruptaki şirketlerin açık ara önde olanı ve yüksek performanslı araçlara yönelik üretim yapan Tesla şirketidir. Örneğin tahrik sisteminde Asenkron Motor kullanılan Tesla Model S'in maksimum gücü 215 kW’tır. Batarya seçenekleri 42, 65, 80 kW/saat iken menzilleri de sırasıyla 258, 370, 483 km’dir. Yedek batarya değişimi 1 dakika içerisinde mümkün olurken, toplam şarj süresi ise 45 dakika sürmektedir. Saatte 60 km hıza 5,6 saniye içerisinde ulaşabilmektedir. Maksimum hız sınırı ise saatte 130 km’dir. Emisyon değeri sıfır olup çevre dostudur . Ancak şarjda kullanılan elektrik enerjisinin yenilenebilir olmayan enerji kaynaklarından elde edildiği durumlarda çevreye verilen zarar da göz ardı edilmemelidir.

İkinci ve büyük olan diger grup sürekli mıknatıslı senkron motor (SMSM) kullanan gruptur. Hibrit EA türünün ekonomik olarak ilk başarılı modeli olan Toyota Prius da bu gruptadır. Bu iki grup arasında şirketlerin yer değiştirmesi veya bir eğilim değişimi için kritik olan konu, nadir elementlere bağımlı olduğu için fiyatı yüksek seyreden SMSM fiyatlarının düşüp düşmeyeceğidir. SMSM kullanılarak üretilmiş modellere ait bir inceleme aşağıda verilmektedir. Bazı binek türü SMSM kullanan elektrikli ve hibrit araçların nominal değer ve performans özellikleri Tablo-2.1'de listelenmektedir. Burada gittikçe daha yüksek hızda elektrik motorlarını kullanma eğilimi olduğu görülmektedir. Çünkü devir sayısı yükseldikçe motor ağırlık ve hacmi daha fazla düşmektedir.



Farklı elektrikli ve hibrit araçlarda kullanılan IPM motorların güç yoğunluğu ve özgül güç değerleri Tablo-2.2'de gösterilmektedir. 2008 LExus LS 600h haricinde, özgül güç tipik olarak 2 kW/kg altındadır. Bu çalışmaların kaynağı olan ABD enerji bakanlığı (DOE) geleceğe dönük tahmini güç yoğunluğunun 5.7 kW/lt özgül gücün 1,6 kW/kg olmasını 2020 itibariyle ortalama hedef olarak öngörmektedir.



KAYNAKLAR: https://openaccess.firat.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11508/18216/479147.pdf?sequence=1

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyanın ilk 4. Nesil ısı pompası tanıtıldı!

Bağlantı Elemanları Serisi: 1-SOMUN

ERROR TYPES